1. HABERLER

  2. KAHTA
  3. Büyükçay Kahta'nın Makus Talihini Değiştirecek

Büyükçay Kahta'nın Makus Talihini Değiştirecek

AK Parti Adıyaman İl Genel Meclis Üyesi Mutafa Kavak, AK Parti Milletvekili Ahmet Aydın'ın Büyükçay Barajı Hes Projesinin 2020 yatırım programına alındığı açıklamasının ardından yapmış olduğu açıklamada,"Büyük projeler büyük emek isteyen projelerdir. Büyükçay Barajı ve Hes Projesi Kâhta'nın makus talihini değiştirecek büyük devasa bir projedir" dedi..

A+A-
Büyükçay Kahta'nın Makus Talihini Değiştirecek

AK Parti Adıyaman İl Genel Meclis Üyesi Mutafa Kavak, Kahta ilçesinde yaklaşık 121 bin hektar alan arazinin suyla buluşmasını sağlayacak Büyükçay Barajı Hes Projesinin 2020 yatırım programına alınmasının ardında açıklamalarda bulundu.

Büyükçay Barajı Hes Projesinin başta Kahta İlçesi olmak üzere Adıyaman'ın makus talihini değiştirecek büyük devasa bir proje olduğunu belirten İl Genel Meclis Üyesi Kavak, projenin hayata geçirilmesi, büyük emekleri ve imzası bulunan AK Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın'a teşekkür etti.

Aktif gazetecilik yaptığı dönemde Büyükçay Barajını birçok kez gündeme getiren, İl Genel Meclis Üyesi oldukltan sonra projenin hayata geçirilmesi için büyük bir çaba sarfeden Kavak, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın'ın Büyükçay Barajı ve Hes Projesinin 2020 yılı yatırım programına alındığı açıklamasının ardında gazetemize şu açıklamalarda bulundu;

“Öncelikle Kâhta halkının uzun yıllara dayanan beklentisi olan sulama sorununu çözüme kavuşturacak Büyükçay Barajı ve Hes Projesinin yatırım programına alındığı müjdesini veren AK Parti Milletvekilimiz Ahmet Aydın'a şahsım ve Kahta halkı adına çok teşekkür ediyorum. Ahmet Bey bu memleket için büyük kazanımdır. Bu proje, Ahmet beyin diğer vekillerimizle birilikte ilimize, ilçemize ve halkımıza kazandırdığı bir projedir. Bu ve daha birçok projenin hayata geçirilmesinde imzası bulunan  Ahmet Aydın'ın Adıyaman'ımız ve Kâhta'mız için her zaman bir şans olarak gördük ve görmeye devam edeceğiz.

 "Büyük projeler büyük emek isteyen bir projelerdir"

 Büyükçay Barajı ve Hes Projesi 1 katrilyonluk büyük bir proje. Büyük projeler büyük emek isteyen projelerdir. 1990 yıllarda konuşulmaya başlayan Nissibi Köprüsü 2015 yılında faaliyete geçirildi. Büyükçay Barajı ve Hes projesi Kâhta'nın makus talihini değiştirecek büyük devasa bir projedir. Büyükçay Baraj Projesini yıllar önce dönemin Kâhta Kaymakamı Metin Esen ile birlikte Ahmet Aydın beye sunduk. Ahmet Bey bu projeyi tozlu raflardan indirdi. Yıllardır devam eden Proje etüt çalışmalarının ardından bugün yapım ihalesi yapılacak duruma getirilerek 2020 yatırım programına alındı."

Büyükçay Barajı ile Kahta'nın Doğu-Güney, yapımı devam Koçali Barajı ile Batı-Güneyinde yer alan arazinin suyla buluşacağını söyleyen Kavak, şunları ifade etti;

"Bugün yapımı devam eden ve yüzde 40 oranında tamamlanan Koçali Barajı da aynı şekilde bölgemizin kaderini değiştirecek projelerden bir tanesi. Koçali Barajı ile ilçemizin Batı-Güney kısmında Kahta Samsat-Adıyaman üçgeninde yer alan topraklarımızın önemli kısmı Koçali Barajı ile suyla buluşacak. Büyükçay Barajı ise ilçemizin Doğu-Güney kısmında Kâhta Çayı ile Fırat Havzası arasında yer alan yaklaşık 121 bin hektar alan araziyi suyla buluşturacak.

"Topraklarımız cazibeli suya kavuşacak"

Bu her iki projenin en önemli getirisi, gelecek suyun cazibeli olarak gelecek olması. Büyükçay Barajı Hes projesi bölgemiz insanının kaderini değiştirecek bir proje. Kâhta ilçemiz Atatürk Barajı kıyısında yer almasına rağmen topraklarımız kot farkından dolayı cazibeli olarak sulanamıyordu. Elektrik sulama yapmak isteyen çiftçilerimiz ağır elektrik yüküne maruz kalmalarından dolayı sulu tarım yapamadı.

 "Proje ile insanlarımız kendi topraklarında insan olma onuruna yakışır bir şekilde yaşayacak"

Yıllardır ana şefkati ile bölge insanını besleyen Mezopotamya toprakları son 20 yılda artan nüfus karşısında bölge insanın karnını doyuramayacak duruma geldi. İlçemiz batıya göç vermeye başladı. Memleketlerinde yaşamayı tercih eden insanlarımız büyük kesimi ise yıllardan beri batı illerinde tarım işçisi olarak ırgat olarak mülteci hayatı yaşadı. Bundan dolayıdır ki Büyükçay projesini tam da insanlarımızın kendi topraklarında insan olma onuruna yakışır bir şekilde yaşayacağı bir sürecin başlangıcı olarak görüyoruz. İnşallah bu proje kısa sürede sonuçlanır ve bu kıraç topraklarımız suya kavuşur.

"Proje ile ürün çeşitliliği aratacak"

Küçük çaplı da olsa ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacına da katkı sunacak olan Büyükçay projesi ile bölgemiz tarımında ürün çeşitliliği aratacak. Ürün çeşitliliği de beraberinde tarıma dayalı sanayiyi getirecek.

"Büyükçay, köye dönüşü sağlayacak"

 Büyükçay projesi ile topraklarımız suya kavuştuğu gibi, köye dönüşü sağlayacak. Gerçekleştirilecek toplulaştırma projesi ile çiftçilerimizin dağınık ve küçük parçalar halindeki arazilerin bir araya getirilmesi sağlanarak, çiftçimizin mali yükü hafifletilmiş olacak. Her arazi ulaşılabilir olacak, tarım makinelerinin ulaşımı daha da kolaylaşacak. Aynı şekilde bugün Büyükçay Barajı Toplulaştırma çalışmaları kapsamında alt yapı ve çalışmaları devam eden köylerimizin alt yapıları hızlı bir şekilde tamamlanacak.

 

"Cumhuriyet tarihi boyunca yapılanların iki katı yapıldı"

 Hayal dahi edilemeyen birçok projenin AK Parti iktidarları döneminde hayata geçirildiğini kimse inkâr edemez. 17 yıllık AK Parti iktidarında, Adıyaman'da sulama, eğitim, sağlık, ulaşım ve köylerimize yönelik, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan yatırım iki katı yapılmıştır. Halkımız bu yatırımları görmemiş olsaydı her seçimde partimize destek vermezdi, iktidara taşımazdı.

 "Ahmet Aydın başta olmak üzere vekillerimize teşekkür ediyoruz"

 Ahmet Aydın, bu projelerin tamamında imzası bulunan önemli bir siyasetçimiz. Ben bu önemli projelerin ilimize, ilçemize kazandırılmasında büyük emekleri olan başta Sayın Ahmet Aydın'a ve diğer milletvekillerimize şahsım ve Kâhta halkı adına teşekkür ediyorum. Sayın Aydın'ın önümüzdeki süreçte ilimize ve ilçemize daha önemli yatırımlar kazandıracağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Haber: Ziya Bozkurt

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.