1. HABERLER

  2. KAHTA
  3. Kahta’da çiftçilerin sorunları ele alındı

Kahta’da çiftçilerin sorunları ele alındı

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Adıyaman Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi..

A+A-
Kahta’da çiftçilerin sorunları ele alındı

 

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Salih Şahan başkanlığında Kahta Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen Adıyaman Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, Adıyaman tarımının temel sorunları ele alındı.

Toplantıya Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Doğan Güven, Samsat Ziraat Odası Başkanı Kadir Kuştepe ve Sincik Ziraat Odası Başkanı Kadir Altıntel katıldı.

Toplantıda gündeme gelen sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bir açıklama yapan Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, toplantının mazot ve gübre fiyatları, tarımsal sulamada enerji fiyatları, toplulaştırma çalışmaları ile ege menşei tütün başlıkları altında gerçekleştirildiğini ifade etti.

Tarımda çiftçi giderlerindeki artan fiyatlar ile bazı ürünlerde fiyatlarda eşitsizliklerin olması karşısında Adıyaman genelinde çiftçilerin mağdur olduklarını ifade eden Başkan Turanlı, şu ifadelere yer verdi:

“Mazot, gübre fiyatları”

Mazot ve gübre, fiyatları enflasyonun çok üzerinde artmıştır. Önemli bir tarımsal girdi olan gübrede son bir yılda, 2019-2020 yıllarında ürede yüzde 64,8 ve DAP’ta yüzde 80,1 oranındaki artış olmuştur. Fiyat artışı çiftçimizin ürün kaybına neden olmaktadır. Gübre kullanırken zorlanmaktadır. Çiftçimizin en önemli girdi kalemlerinden mazotun yarısını devletin karşılaması olumlu olsa da mazot fiyatları yaklaşık 7 TL gibi yüksek seviyededir.

“Tarımsal sulamada enerji fiyatları”

Tarımsal sulamada üreticilerimizin karşı karşıya kaldığı sorunların başında ise elektrik fiyatları gelmektedir. 2017 yılından beri elektrik ücretleri yüzde 154 artmıştır. Fon, pay ve vergi dahil 2020 Aralık ayı itibarıyla birim fiyat 85,2 kuruştur. 2021 yılının ilk üç ayı için elektrik fiyatı yüzde 6,5 artışla 90,7 kuruş olarak belirlendi. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre yüzde 16 daha pahalı elektrik kullanmaktadır. Artan elektrik fiyatları üretimin sürdürülebilirliği için büyük bir tehdit unsuru halinde gelmiştir. Baraj projeleri tamamlanıncaya kadar çevre illere verilen enerji desteğinin ilimiz çiftçilerine de verilmesini talep ediyoruz.

“Toplulaştırma çalışmaları”

Toplulaştırma çalışmaları ilimizde tamamen kangrene dönüşmüş ve durağan bir hale gelmiştir. Üreticilerimizin bir çok şikayetine maruz kaldığımız bu çalışmalarda bir an önce tamamlanması gerekmektedir.

“Ege menşei tütün”

İlimiz genelinde üretilmekte olan Ege Menşei tütün üretimi fiyat noktasında ege ile aramızda yaklaşık 10 TL gibi bir fiyat farkı bulunmaktadır. Kalite ve işçilik konusunda en üst seviyede olan ilimiz için Tütün Daire Başkanlığınca görüşülerek bu fiyat farkının ortadan kaldırılması çok önemlidir.” dedi.

 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.