1. HABERLER

  2. SAÄžLIK
  3. (TUDKİYEB) Süt'ün önemi vurguladı

(TUDKİYEB) Süt'ün önemi vurguladı

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TUDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Dünya Süt Günü münasebetiyle açıklamalarda bulundu..

A+A-
(TUDKİYEB) Süt'ün önemi vurguladı

Genel BaÅŸkan Çelik, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) almış olduÄŸu karar ile süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve süt içmeyi alışkanlık haline getirerek tüketiminin artırılmasını teÅŸvik etmek amacıyla her yıl 1 Haziran tarihinin tüm dünyada "Dünya Süt Günü" olarak kutlandığını belirterek,  Ã¼retici ve tüketicilerin “Dünya Süt Gününü” kutladı.
"Süt, doğal eczane deposudur, şifa kaynağıdır"
Sütün insan saÄŸlığı için besin deÄŸeri oldukça yüksek bir gıda maddesi olduÄŸunu hatırlatarak Çelik, “ Yaratanımızın bizlere bahÅŸettiÄŸi sayısız nimetler içerisinde yer alan süt, insan hayatının her döneminde tüketilmelidir. Beynin ihtiyacı olan enerjiyi saÄŸlayan süt, vücut dokularının geliÅŸimini saÄŸlar hafızayı güçlendirir. Cildin üzerinde nemlendirici etki yaparak yaÅŸlanmasını ve yıpranmasını engeller. Özellikle de keçi sütünün içerisinde bulunan zengin vitamin ve mineral içeriÄŸi ile ana sütü kadar deÄŸerli olduÄŸu bilim insanlarınca ispatlanmıştır. Bu bakımdan çocuklarımızın ve gençlerimizin süt tüketimini artırmaları ve özellikle de keçi sütü tüketmeleri saÄŸlıklı ve organik beslenme adına son derece faydalıdır. Süt, içerisinde yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, niasin ve B vitaminlerini kapsamasıyla da adeta bir doÄŸal eczane deposudur. Çocuklarda kemiklerin ve diÅŸlerin saÄŸlıklı geliÅŸmesine yardımcı olurken, yetiÅŸkinlerde ise kalp-damar hastalıkları, inme, yüksek tansiyon, kolon kanserinden korunma gibi pek çok hastalığa karşı tüketilmesi gereken bir ÅŸifa kaynağıdır” ifadelerini kullandı.
-Süt içme alışkanlığı ve tüketimi yaygınlaÅŸtırılmalıdır…
Ãœlkemizde süt tüketiminin yetersiz olmasının üzüntü verici bir durum olduÄŸuna vurgu yapan Çelik “ Ãœlkemizde geliÅŸme çağındaki çocuklarda yapılan araÅŸtırmalarda çocukların üçte ikisinin yetersiz süt tükettiÄŸi, 18 yaÅŸ altı çocuklara yönelik yapılan baÅŸka bir araÅŸtırmaya göre ise çocukların dörtte üçünün süt, peynir, yoÄŸurt gibi besinleri önerilenin altında tükettiÄŸi belirlenmiÅŸtir. Yapılan çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre insanlarımızın sütü, çay ve gazlı içeceklerden daha az tükettiÄŸi de acı bir gerçektir. Ãœlkemizde yıllık süt tüketiminin yaklaşık olarak kiÅŸi başı 40 kilogram ile oldukça yetersiz olması düşündürücü ve üzüntü verici bir durumdur. Dolayısıyla süt tüketiminin artırılması saÄŸlıklı nesiller yetiÅŸtirebilmemizin ön ÅŸartlardan birisidir. Süt içme alışkanlığını saÄŸlanmalı ve tüketimin yaygınlaÅŸtırılmasına yönelik özendirici ve teÅŸvik edici  Ã§alışmalar yapılmalıdır ” dedi.
"Süt üretimi artırılmalı, süt/yem paritesi en az 1,5 olmalıdır"
Çelik, süt tüketimi yanında süt üretiminin artırılması gerektiÄŸine iÅŸaret ederek “ Sütü uygun fiyatlardan bolca tüketmek için üretimin artırılması gerekmektedir. TÜİK 2022 yılında çiÄŸ süt üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 7,1 oranında azaldığını açıkladı. Bu azalışta girdi maliyetlerinin olumsuz yansımaları ile hayvan varlığındaki bir miktar azalışın mutlak etkileri olmuÅŸtur. Süt üretimindeki azalış kırmızı et üretimini de olumsuz yönde etkilemektedir. Ana olmazsa dana olmaz dana olmazsa süt de et de olmaz diye bir söz var. Bu nedenle süt ve et üretiminin artırılması için sektörün lokomotifi olan üreticilerin ve yetiÅŸtiricilerin el üstünde tutulmasını zorunlu kılmaktadır. ÇiÄŸ süt/yem paritesinin en az 1,5 seviyesinde olması mutlaka saÄŸlanmalıdır. Ãœretici 1 kilogram süt satıp 1,5 kilogram yem alamaz ise yeterli geliri elde etmesinden söz etmek mümkün deÄŸildir. Dolayısıyla üretici ve yetiÅŸtiriciye refah seviyesini artıracak sürdürülebilir bir gelir saÄŸlanmalı, hayvancılık destekleri artarak devam etmeli, sürekli artan yem fiyatlarına yönelik radikal tedbirler alınarak yem fiyatları makul seviyelere çekilmelidir. Bunlar saÄŸlanırsa üretici de tüketici de mutlu olur. Türkiye mutlu olur “ deÄŸerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.