1. YAZARLAR

  2. YAHYA ÇIÇEK
  3. NEDEN KİTAP OKUMALIYIZ?
Yahya Çiçek

Yahya Çiçek

NEDEN KİTAP OKUMALIYIZ?

A+A-

 

1 / 2

Çoğu anne-baba çocuklarımız kitap okumuyor diye şikayet eder. Peki bu serzenişte bulunmamızda ne kadar haklıyız. Hani şöyle bir laf vardır, yapmayacağınız bir şeyi başkasına söylemeyin. Bence anne-babaların çocuklarına söyledikleri sözlerden çok hal ve hareketleriyle örnek olmaları gerekiyor. Yani demem o ki evin içinde önce anne ve babalar kitap okumalı. Ebeveynler kitap okuduğu zaman inanın çocuklar da zamanla kitap okuyacaklardır. 

Çocuklara söz ile değil hal ve hareketlerimizle örnek olmalıyız. Özellikle evde kitap okurken çocuklar kitap okuduğumuzu yani kitabı elimizde görmeli. Millet olarak zaten çok az okuyan bir milletiz. Şimdi burada kitap okuma oranlarını paylaşmayacağım. Kitap okuma oranı olarak zaten Avrupa’nın bir hayli gerisindeyiz. Şimdi asıl soruyu sormak lazım. “Neden kitap okumalıyım?” Neden kitap okumalıyım sorusunun cevabını maddeler halinde sıralayalım.

1- Hayal gücümüzü artırır.

İnsan hayal kurabildiği kadar yaşar dünyada. Dünyada başarılı olanlar hayal gücü yüksek olan insanlardır. Bir şeyi yapacağımız zaman hayalini kurmadan çok başarılı olmamız mümkün değil. Hayal kurabilmek için de kitap okumamız şart. Çünkü kitaplar hayal gücümüzü genişletmede yardımcı olurlar.

2- Stresi azaltır.

Yapılan bir araştırmaya göre her gün kitap okuyanlarda stres düzeyi oldukça düşük. Bütün günümüz koşuşturmayla geçiyor ve bu bizim zihnimizi çok yoruyor. İnanın kitap okumak müzik dinlemekten çok daha etkili stres konusunda. Hele hele stresi atmak için sosyal medyada dolaşmak stresi değil düşürmek daha da çok artırıyor.

3- Özgüvenimizİ artırır.

Özgüven elde etmek için bizim düşünceye ihtiyacımız var. Düşünce gücünü elde etmek için de yine kitaba ihtiyacımız var. Kitap düşüncemizi geliştirir. Düşünce gücümüz artığında kendimize güvenimiz gelir. Çünkü düşüncemizi aktarabildiğimizde kendimizi ifade etme özgürlüğünü elde etmiş oluruz.

4- Açık fikirli oluruz.

Kitap okuduğumuzda kelime hazinemiz artar. Fikirlerimizi ve düşüncelerimizi bu kelimelerle dile getiririz. Kitap okuduğumuzda karşımızdaki insana fikirlerimizi bu kelimelerle daha açık ve net anlatabiliriz. Daha çok anlaşılır olmak için okumalıyız. 

5- Zihinsel yaşlanmayı azaltır.

Kitap okumak unutkanlığı azaltıyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda insanlarda unutkanlık daha çok artmaktadır. Kitap okuduğumuzda zihnimiz daima bir jimnastik gibi çalışır. Okumanın etkisiyle düşüncelerimizi ve hayallerimizi hep taze tutarız.

6- Bizi kibarlaştırır.

Kitap okuduğumuzda kitap bize nasıl konuşmamız gerektiğini, nasıl davranmamız gerektiğini öğretir. Karşıdaki insanla nasıl ve hangi cümleleri kurmamız gerektiğini öğretir. Dolayısıyla konuşmalarımız tavırlarımıza da yansır.

7- Başarıyı artırır.

Başarılı insanların ortak özelliği kitap okumalarıdır. Dediğimiz gibi, kitap okuyunca hayallerimiz artar. Kitap okuyunca düşüncelerimiz daha anlaşılır hale gelir. Kitap okuyunca karşıdaki muhatabımıza daha anlaşılır bir biçimde kendimizi ifade edebiliriz. Bu da başarıyı getirir.

2 / 2

8- Umudumuzu yeşertir.

Kitap okuduğumuzda geleceğe daha umutla bakarız. Kitap bize hayallerimizi bir gün gerçekleştirmeyi umut eder. Geleceğe dair bir umudu olmayan insan zaten yaşamayan insandır. 

Bu yüzden özellikle gençlerin kitap okuması çok önemlidir. Gençlerin önünde uzun bir ömür vardır. Gençler geleceğe umutla bakmak istiyorlarsa mutlaka kitap okumalılar. 

Her ortamda dile getirdiğim bir ifadem vardır. Sosyal medya sizi yönlendirir, fakat kitap sizi özgürleştirir. Sosyal medya ne yapmamız ve nasıl yapmamız konusunda bizi hep yönlendirir. Kitap okuduğumuzda kendi düşüncelerimizi daha çok geliştiririz. 

Sonuç olarak Ali Şeriati’nin şöyle bir sözü vardır. “Hiçbir diktatörün elinde tutsak olmak istemiyorsan, sadece bir şey yap: oku, oku, oku!

                                                                                                                        Yahya ÇİÇEK

 

 

 

Bu yazı toplam 27351 defa okunmuştur.
Önceki Yazıları